Blogg

Domarna delar ut rekordmånga gula kort

I ett försök att förbättra fotbollens image har domarna fått direktiv att dela ut gula kort i högre utsträckning. Man vill bland annat ha bort protester, filmningar och bortsparkade bollar när spelet är avblåst.
Syftet är gott, men klarar verkligen domarna av att göra rimliga bedömningar och dela ut varningar när det är befogat?
Nej, långtifrån alla domare gör det. Många viftar med de gula korten i tid och otid och många gånger blir det patetiskt.
Smålandsposten skriver om sju lokala lag i division 3 Sydöstra och bara i den serien är statistiken över utdelade gula kort minst sagt anmärkningsvärd.
Efter fyra omgångar hade ”våra” lag tilldelats sammanlagt 82 (!) gula kort och sju röda.
Ja, ni läste rätt. 82 varningar för sju lag på fyra omgångar.
Räppe och Älmeboda/Linneryd har på fyra matcher fått 16 gula kort och varsitt rött, Ljungby 13 gula och ett rött, Älmhult tolv gula och två röda, Alvesta tio gula och ett rött, Växjö United åtta gula och ett rött och Rydaholm sju gula.
När division 3-seriens femte omgång inleddes med matchen mellan Räppe och Ljungby delades det ut åtta gula kort, fem till Ljungby och tre till Räppe.
Och då är vi alltså uppe i sammanlagt 90 (!) varningar för bara sju lag.
Att domarna beivrar onödiga spelförstörande förseelser kan ingen klaga på, men ett stort problem är att många domare tycks tro att det är befogat med gult kort i samband med var och varannan frispark.
När man tittar på statistiken för ”våra” sju lag i sydöstra trean kan man tror att de har vansinnigt odisciplinerade och väldigt ojusta spelare, men så är förstås inte fallet.
”Om domarna fortsätter så här skulle vi behöva ha en trupp på 80 spelare”, har jag hört en tränare säga.
Andra tränare och spelare som jag sett i aktion i inledningen av den här säsongen har bara skakat på huvudet när enkla förseelser renderat i både frispark och gult kort.
Jag kan inte tänka mig att ansvariga för domarna menade att det skulle viftas med kort då det inte är befogat när man uppmanade domarna att ta till hårdare tag.
Det förbättrar i alla fall inte fotbollens image.